Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m

Related Posts

Binlerce plastik ördek Rotterdam’da yardım kampanyası için yarıştı

Hollanda’nın Rotterdam kentinde, Nesselande bölgesindeki Zevenhuizerplas Gölü’nde binlerce plastik ördek, Duck Rally etkinliği kapsamında üç farklı yardım kuruluşuna destek amacıyla su yüzeyinde yarıştı. Etkinlik başlamadan önce ördekler ağ içinde …

Sıcaklık 46 dereceye ulaştı halk ne yapacağını şaşırdı

Irak’ta 46 dereceye varan sıcaklıklar sokakta çalışan insanların hayatını olumsuz etkiliyor. Ülkede yeşil alan eksikliğinden dolayı gölge bile serinletmezken, zaman zaman güneş altındaki insanların nefes alması bile zorlaşabiliyor. Hava sıcaklığının …

SÖZCÜ TV’ye destek için her gün 30 gazete dağıtıyor

RTÜK’ün SÖZCÜ TV’yi 10 gün süreyle ekran karartma cezası vermesine tepkiler sürerken, Erzurumlu iş insanı Adnan Atalay örnek bir dayanışma sergiliyor. Atalay, her gün 30 adet SÖZCÜ gazetesi alarak iş yerinde ücretsiz dağıtıyor.

Srebrenitsa’da yarın düzenlenecek anma töreni için hazırlıklar sürüyor

Anma töreninin yapılacağı alanlarda Srebrenitsa anneleri için bölümler hazırlandı, ülke içi ve dışından gelen birçok gazeteci de yerini aldı. Öte yandan, Hırvatistan’ın doğusundaki Vukovar şehrinden başlayan ve bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Vukovar …

MHP’li Yıldız’dan hukuk çıkışı: Tutuklamaya ancak zorunlu hallerde başvurulur

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Dünya Hukuk Günü” dolayısıyla mesaj paylaştı.

105 kişiye mezar olan Bilge Sitesi davası… İstinaf, MHP’li eski belediye başkanının cezasını onadı!

Adana Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, 6 Şubat depremlerinde 105 kişinin hayatını kaybettiği Bilge Sitesi davasında, eski MHP’li Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, imar müdürlüğü çalışanı Sevinç Ayşe Argun, fenni mesuller Ayhan Gedik ve Haluk Koç’a verilen 21’er yıl hapis cezasını hukuka uygun buldu.