14 Mart Tıp Bayramı’nda sağlıkçılar iş bıraktı: Barodan destek geldi!

14 Mart Tıp Bayramı ve Sağlık Çalışanlarının Eylemi

Bugün 14 Mart Tıp Bayramı. Ancak sağlık alanında mevcut sorunlara dikkat çekmek amacıyla hekimler ve sağlık emekçileri iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi’nin basın açıklamasında, sağlık sistemindeki özelleştirme sonucunda kamu sağlık hizmetlerine erişimin gittikçe zorlaştığı vurgulandı. Açıklamada, sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve sağlık hizmetlerinin yeniden kamu yararına sunulması gerektiği belirtildi.

Özelleştirme ve Sağlık Hizmetlerine Erişim Sorunu

Açıklamada vurgulanmıştır ki, sosyal devlet ilkesi gereğince her vatandaş için parasız, eşit, ulaşılabilir ve nitelikli bir sağlık hizmetine erişim hakkı devletin yükümlülüğündedir. Ancak, sağlıkta dönüşüm programı adı altında kamu hizmetleri özelleştirilmiş ve halkın kamu sağlık hizmetlerine erişimi zorlaştırılmıştır.

Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) tıptaki bilimsel gelişmelere uygun olarak güncellenmemesi nedeniyle, yeni nesil tedavilerin ve özellikle kanser ilaçlarının yalnızca maddi gücü olan hastalar için erişilebilir hale geldiği açıklamada belirtilmiştir.

Şehir Hastaneleri ve Kamu Sağlığına Etkileri

Açıklamada, şehir merkezlerindeki kamu sağlık kurumlarının kapatılarak, şehir merkezinin dışında bulunan ve uluslararası standartlara uymayan şehir hastanelerine taşınması eleştirilmiştir. “Şehir hastanelerinin müteahhitlerine yapılan garanti ödemeleriyle ülkemizin 50 yılı ipotek altına alınmıştır” denilmiştir.

Sağlık Emekçilerine Yönelik Şiddet ve Mesleki Özerklik Sorunu

Açıklamada, sağlık alanındaki sorunların hastaların yanı sıra sağlık emekçileri için de ciddi sonuçlar doğurduğuna dikkat çekilmiştir. Kamu sağlık kurumlarında çalışan hekim ve sağlık emekçilerinin düşük maaşlarla ve aşırı iş yükü altında çalıştığı belirtilerek, siyasi iktidarın sağlık çalışanlarını itibarsızlaştırması ve sorunları sorumlu olarak göstermesinin sağlıkta şiddeti artırdığına işaret edilmiştir.

Özel Sağlık Sigortası Zorunluluğu ve Artan Maliyetler

Açıklamada, sağlık alanındaki özelleştirme politikalarının vatandaşları özel hastanelere yönlendirdiği ve kamu sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar yaşandığı belirtilerek, özel sağlık işletmelerine başvurmayı zorunlu kıldığı ifade edilmiştir. Bunun sonucunda sağlık hizmetlerinin ticarileştirildiği ve bir hak olmaktan çıkarıldığı vurgulanmıştır.

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkündür”

İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi, sağlıktaki sorunlara çözüm olarak “Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkündür” diyerek şu taleplerde bulunmuştur:

  • Herkes için parasız, nitelikli ve ulaşılabilir kamu sağlık hizmeti sağlanmalıdır.
  • Sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşulları iyileştirilmelidir.
  • Sağlık politikaları bilimsel verilere dayanarak şekillendirilmeli ve sağlık çalışanlarının demokratik hakları korunmalıdır.
  • Sağlıkta dönüşüm programı adı altındaki özelleştirme uygulamalarına son verilmelidir.

G(Ö)REVDEKİ SAĞLIK ÇALIŞANLARINA DESTEK

Related Posts

Gazze’deki sivil savunma sözcüsü abluka kalkana kadar açlık grevi yapıyor

Gazze Şeridi’nde sivil savunma sözcüsü Mahmud Basal, yardım girişine izin verilmemesini protesto etmek amacıyla başlattığı açlık grevini 8. gününde sürdürüyor. Yalnızca su ve tuzla hayatta kalan Basal, “Gazze’deki çocuklar ve kadınlar yemek yiyene …

Milli Atlet Esra Türkmen, altın madalya kazandı

Milli atlet Esra Türkmen, Almanya’da düzenlenen FISU 2025 Dünya Üniversite Yaz Oyunları’nda (Universiade) altın madalya aldı.

Bitlis’e gelen gazeteciler, Nemrut Kalderası’nı dolaştı

Kültür Sanat Muhabirleri Derneğince düzenlenen “6. Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları” kapsamında Bitlis’e gelen gazeteciler, Türkiye’nin en büyük krater gölünü bünyesinde barındıran Nemrut Kalderası’nı gezdi.

Tayland’daki çatışmaların ikinci gününde silahlar susmadı

Tayland ile Kamboçya arasında sınır hattında başlayan çatışmalar ikinci gününde ağır silahlarla genişledi. Tayland, Kamboçya’yı sivil hedefleri vurmakla suçlarken, Kamboçya da Tayland’ın misket bombası kullandığını öne sürdü. En az 15 kişinin öldüğü, 130 binden fazla kişinin tahliye edildiği çatışmalarda taraflar savaş suçlarıyla birbirini suçluyor. Tayland arabuluculuk tekliflerini reddetti.

Mersin’de otoyolda katliam gibi kaza: Yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı iki araç da hurdaya döndü

Kaza, saat 04.20 sıralarında Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu’nun Çamalan mevkiinde meydana geldi. Tarsus yönüne ilerleyen 31 ALL 471 plakalı TIR, yolda daha önce meydana gelen hasarlı kazadan kaynaklı trafik yoğunluğunu fark ederek yavaşladı …

Bursa’da üç aracın karıştığı zincirleme kaza: Bir kişi yaralandı

Kaza saat 17.00 sıralarında Bursa- Ankara karayolu İnegöl girişinde meydana geldi. İnegöl’den Bursa’ya seyir halindeyken yavaşlayan Celal E. (36) yönetimindeki 34 CTD 134 plakalı kamyona, arkasından gelen Selim Y.’nin (40) kullandığı 16 BRV 148 …