Karpuz Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler!
Uzmanlara göre, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan karpuz, hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Demir, karpuzun tarladan sofraya gelirken çeşitli mikroorganizmalar taşıyabileceğini ve mutlaka hijyenik bir şekilde tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Demir, “Karpuz, tarladan sofraya gelirken çeşitli mikroorganizmalarla temas edebilir. Bu nedenle, hijyen kurallarına uygun şekilde yıkanmadan tüketilmemelidir” dedi.

“Karpuzun Kabuğundaki Riskler…”
Prof. Dr. Demir, karpuzun dışında bulunan zararlı bakterilerin kabuğunda çatlak veya zedelenme olması durumunda iç kısma geçebileceğini belirtti. Bu durumun gıda zehirlenmelerine neden olabileceğini söyleyen Demir, karpuzun kesilmeden önce mutlaka yıkanması gerektiğini vurguladı. “Karpuzun iç kısmına zararlı bakterilerin bulaşmaması için kabuğunda çatlak olmamasına dikkat edilmelidir” dedi.

“Hızlı Tüketilmeli!”
Prof. Dr. Ali Demir, karpuzun kesildikten sonra mümkün olan en kısa sürede tüketilmesinin önemli olduğunu belirterek, “Eğer karpuzun bir kısmı saklanacaksa hava almayacak şekilde kaplanmalıdır. En fazla bir iki gün içinde tüketilmelidir. Aksi takdirde, bozulma ve enfeksiyon riski artabilir” şeklinde konuştu.

Vatandaşlara karpuzu yıkayıp yıkamayacakları sorulduğunda, bazıları karpuzu kesmeden önce yıkadıklarını belirtirken, bazıları ise hiç yıkamadıklarını dile getirdi.