Ankara Tarihi Ulus Hanı Pazarı’nda emekli ve asgari ücretli vatandaşlar, kilogramı 120 liraya satılan kayısı yerine 50 liraya bozulmaya yakın ürün almayı tercih ediyor.
100 liralık elmanın çıkması 50 liradan, 120 liralık şeftalinin çıkması 75 liradan, 100 liralık eriğin çıkması ise 80 liradan satılıyor.
DON VE VERİM KAYBI FİYATLARI UÇURDU
Zirai don nedeniyle meyve fiyatlarında sert artış yaşandı. Dut, bu yıl piyasada neredeyse hiç görülmedi. Geçen yıl 150 liradan iki ay boyunca satılabilen dut, bu sezon dondan etkilenince pazara ulaşmadı. Tarım alanlarının azalması ve verim kaybı hem fiyatları yükseltti hem de ürün kalitesini düşürdü.
KURUYEMİŞTE ‘ELEK ALTI’ DÖNEMİ
Satışların düşmesiyle kuruyemişçiler, standart dışı “elek altı” ürünleri satmaya başladı. Ancak esnaf, bu yöntemle bile satışların geçen yıla göre yüzde 60 azaldığını söylüyor. Pazar esnafı, yüksek fiyatlar nedeniyle taze ürün satamadıklarını, çıkma ürünlere yöneldiklerini belirtiyor. Ancak dar gelirlinin alım gücü o kadar düştü ki bu ürünler bile zaman zaman tezgâhta kalıyor.