‘Sarı altın’ olarak biliniyor, 50 TL’den satılıyor: Mersinde hasadı başladı!

Mersin’de Malta Eriği Hasadı Başladı: Verim Düşüşü Yaşanıyor

Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezlerinden Mersin’de, “sarı altın” olarak bilinen Malta eriği (yenidünya) hasadı açıkta başladı. Ancak zirai don nedeniyle verim yüzde 50 oranında düşerken, meyveler kaliteye göre 50 ile 90 TL arasında satılıyor.

Mersin, Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yer tutuyor. Artan hava sıcaklıklarıyla birlikte, açıkta yetişen çilek, dut, kayısı ve yenidünya gibi ürünlerin hasadı başladı. Özellikle Tarsus ve Erdemli ilçelerinde üretimi yoğun olan yenidünya bahçelerinde meyveler olgunlaşarak sararmaya başladı. Hasat işlemi, özenle gerçekleştirilen toplama ve kaliteye göre ayrım sonrası ürünlerin hale gönderilmesiyle devam ediyor. Bu yıl zirai don nedeniyle yaşanan kayıp, meyve başına yüzde 50 civarında bir verim düşüşüne yol açtı. Kaliteli meyveler 90 TL’ye kadar alıcı bulurken, ikinci kalite olanlar 50 ile 60 TL arasında satılıyor. Yenidünya meyvesi, yurt içinin yanı sıra yurt dışına da ihraç ediliyor.

Mersin’de Yenidünya Üretimi Önemli Ekonomik Kazanç Sağlıyor

Mersin, Türkiye’nin en büyük yeni dünya üretim alanına sahip şehirlerden biri. Ülkede üretilen Malta eriğinin yüzde 72’si, yaklaşık 4 bin 800 dekarlık alanda Mersin’den elde ediliyor. Yenidünya üretimi, üreticilerine ciddi bir ekonomik kazanç sağlıyor. Tarsus ve Erdemli ilçelerinde ise üretim en yoğun şekilde gerçekleşiyor. Hasatta çalışan işçiler sabah erken saatlerde işbaşı yaparken, kalitesine göre ayırdıkları ürünleri paketleyip satışa sunuyor.

Üreticiler, açıkta hasat edilen ürünlerin kilogramını 60 ile 90 TL arasında satarken, örtü altındaki ürünler daha yüksek fiyatlarla alıcı buluyor. Zirai don nedeniyle bu yılki rekolte düşük olsa da, örtü altındaki ürünlerin kaliteli olduğu ve bu ürünlerin fiyatlarının 100 ile 150 TL arasında değiştiği belirtiliyor.

Related Posts

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Bakan Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı.

Selçuk Bayraktar’dan TB3 mesajı: Yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3’ün TCG Anadolu’da görev yapmasına ilişkin, “Deniz havacılığına böylesine bir stratejik girişle, insansız hava araçlarıyla girerek bir anlamda yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk.” ifadesini kullandı.

Petrolün düşüşü Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek?

ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifeleri, küresel ticaret savaşlarının derinleşeceği endişeleriyle petrol fiyatlarını sert bir şekilde düşürdü. Bu durum, enerji ithalatçısı Türkiye gibi ülkeler için enerji maliyetlerinde azalma sağlasa da, doların zayıflaması ve küresel ekonomik yavaşlama gibi faktörler, büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebilir.

5 milyon TL’nin 1 aylık getirisi rekor kırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son faiz artışı sonrası bankalar, mevduat faizlerinde rekabeti yeniden kızıştırdı. Özellikle yüklü birikimi olanlar için bankaların sunduğu yüksek faiz oranları dikkat çekerken, 5 milyon TL’nin 1 aylık vade sonunda sağlayacağı kazanç adeta uçuşa geçti.

Deprem fırsatçıları iş başında! 236’sı tespit edildi

Ticaret Bakanlığı, İstanbul’daki 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından fiyat artışı yapan 236 işletmenin tespit edildiğini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir