Suriye’de Geçiş Dönemi Başladı

Suriye’de Aralık 2024’te Beşar Esad yönetimini devirip Şam’ı ele geçiren İslamcı örgüt Heyet Tahrir eş-Şam’ın (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera, ülkenin geçiş dönemi devlet başkanı olarak atandıktan sonra ilk konuşmasını yaptı.

Eş-Şera, Şam’da 29 Ocak’ta kapalı kapılar ardında düzenlenen “zafer konferansı”na hitap etti.

Konuşma 30 Ocak’ta televizyonda da yayınlandı.

Üst düzey askeri komutanların katıldığı konferansın ardından eş-Şera’nın “Suriye Arap Cumhuriyeti Başkanlığı” adlı Telegram sayfasından yapılan yazılı açıklamada anayasanın askıya alındığı ve Suriye’de parlamento, ordu, güvenlik kurumları ve silahlı grupların feshedildiği duyuruldu.

Açıklamada Esad yönetiminin Baas Partisi’nin dağıtıldığı ve farklı isimlerle yeniden kurulmasının yasaklandığı söylendi.

Ayrıca 8 Aralık günü “devrimin zaferini” kutlamak için milli bayram ilan edildi.

‘Ulusal diyalog konferansı’

Eş-Şera, konuşmasında Suriye’deki güç boşluğunun “meşru ve hukuki biçimde” doldurulması gerektiğini vurguladı.

HTŞ lideri, bu uğurda parlamentonun feshedilmesinin ardından ülke seçime gidinceye kadar geçici bir yasama konseyi kurulacağını duyurdu.

Eş-Şera Suriye’nin siyasi geleceğinin masaya yatırılacağı “ulusal diyalog konferansı” için çalışma yürütecek bir komisyonun ilerleyen günlerde kurulacağını söyledi.

Bahsi geçen konferansın Ocak ayı başında yapılacağı duyurulmuş, ancak Şam hazırlıkların tamamlanmamasını gerekçe göstererek sürecin ertelendiğini açıklamıştı.

Suriye basınına yansıyan haberlere göre konferansta Suriye’nin farklı dini, etnik, coğrafi ve siyasi kesimlerinden en az 1200 delegenin bir araya gelmesi hedefleniyor.

HTŞ lideri bunların ardından yeni bir anayasa hazırlanması sürecinin başlayacağı mesajını da verdi.

Eş-Şera, daha önceki demeçlerinde yeni anayasının hazırlanmasının dört yılı bulabileceğini söylemişti.

‘Suriye’nin çeşitliliğini yansıtan seçimler’

Suriye Arap Haber Ajansı’nın Türkçe sosyal medya sayfasından yaptığı paylaşıma göre Eş-Şera, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Suriye’nin erkekleri, kadınları ve gençlerinin çeşitliliğini yansıtan, özgür ve adil seçim aşamasına gelene kadar yeni Suriye’nin kurumlarını inşa etme çalışmalarını üstlenecek kapsamlı bir geçiş hükümeti kurmak için çalışacağız.”

HTŞ lideri, geçiş hükümetinin “medeni barışı korumaya” ve “intikam eylemlerini engellemeye” gayret edeceği vurgusunu yaptı.

Siyasetçi ayrıca ülkede güvenliğin tesisi için başta askeri, güvenlik ve asayiş alanlarında yeni devlet kurumlarının oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

Eş-Şera, ekonomik kalkınma ve “insan kaynaklarının ve tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinin” yeniden inşası için adımlar atılacağını söyledi.

Suriye’nin “ulusal ve bölgesel statüsünü geri kazanmayı” hedeflediğini vurgulayan lider, “kardeşlik, saygı, egemenlik ve ortak çıkarlar temelinde” dış ilişkiler tesis edeceklerini duyurdu.

Toprak bütünlüğü vurgusu

Eş-Şera, hitabında Suriye’deki tüm silahlı grupların feshedileceğini ve yeni kurulacak devlet kurumlarına entegre edileceklerini söyledi.

HTŞ’nin liderlik ettiği Askeri Operasyonlar Komutanlığı sözcüsü Hasan Abdulgani de 29 Ocak’ta “tüm silahlı askeri grupların ve siyasi ve sivil devrimci oluşumların” feshedileceğini duyurmuştu.

Geçiş hükümeti başkanı Eş-Şera, yönetiminin önceliğinin Suriye’nin toprak bütünlüğünün “tek bir makam altında” korunması olacağını ifade etti.

Resmi açıklamalarda ya da Eş-Şera’nın konuşmasında spesifik olarak HTŞ’nin dağıtılıp dağıtılmayacağına dair bir ifade yer almadı.

Benzer şekilde Suriye geçici yönetimi makamlarından yapılan açıklamalarda “tüm silahlı grupların dağıtılacağı” söylense de ülkenin kuzeydoğusunu kontrol eden Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve benzer grupların silah bırakıp bırakmayacağı bilinmiyor.

SDG komutanı Mazlum Abdi 28 Ocak’ta SDG’ye yakınlığıyla bilinen Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) verdiği demeçte HTŞ ile “temel noktalarda görüş ayrılığı olmadığını” belirtmiş, Suriye’de tek ordu olması ve SDF’nin bunun parçası olması konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.

Abdi, SDG’nin Suriye’de düzenlenmesi planlanan ulusal diyalog kongresi ve geçiş hükümetine dahil olmak için çalışma yürüttüklerini de söylemişti.

Türkiye’nin PKK’nın uzantısı “terör örgütü” kabul ettiği SDG ve Ankara’nın desteklediği Suriye Milli Ordusu, Esad yönetiminin düşmesinden bu yana ülkenin kuzeydoğusundaki Menbiç bölgesinde çatışıyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 27 Ocak’ta Suudi Arabistan merkezli Al Şark televizyonuna verdiği bir demeçte Ankara’nın kendisine yakın gruplara yeni kurulacak milli orduya katılma çağrısı yaptığını söylemişti.

İlgili haberler

Related Posts

Binlerce plastik ördek Rotterdam’da yardım kampanyası için yarıştı

Hollanda’nın Rotterdam kentinde, Nesselande bölgesindeki Zevenhuizerplas Gölü’nde binlerce plastik ördek, Duck Rally etkinliği kapsamında üç farklı yardım kuruluşuna destek amacıyla su yüzeyinde yarıştı. Etkinlik başlamadan önce ördekler ağ içinde …

Sıcaklık 46 dereceye ulaştı halk ne yapacağını şaşırdı

Irak’ta 46 dereceye varan sıcaklıklar sokakta çalışan insanların hayatını olumsuz etkiliyor. Ülkede yeşil alan eksikliğinden dolayı gölge bile serinletmezken, zaman zaman güneş altındaki insanların nefes alması bile zorlaşabiliyor. Hava sıcaklığının …

SÖZCÜ TV’ye destek için her gün 30 gazete dağıtıyor

RTÜK’ün SÖZCÜ TV’yi 10 gün süreyle ekran karartma cezası vermesine tepkiler sürerken, Erzurumlu iş insanı Adnan Atalay örnek bir dayanışma sergiliyor. Atalay, her gün 30 adet SÖZCÜ gazetesi alarak iş yerinde ücretsiz dağıtıyor.

Srebrenitsa’da yarın düzenlenecek anma töreni için hazırlıklar sürüyor

Anma töreninin yapılacağı alanlarda Srebrenitsa anneleri için bölümler hazırlandı, ülke içi ve dışından gelen birçok gazeteci de yerini aldı. Öte yandan, Hırvatistan’ın doğusundaki Vukovar şehrinden başlayan ve bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Vukovar …

MHP’li Yıldız’dan hukuk çıkışı: Tutuklamaya ancak zorunlu hallerde başvurulur

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Dünya Hukuk Günü” dolayısıyla mesaj paylaştı.

105 kişiye mezar olan Bilge Sitesi davası… İstinaf, MHP’li eski belediye başkanının cezasını onadı!

Adana Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, 6 Şubat depremlerinde 105 kişinin hayatını kaybettiği Bilge Sitesi davasında, eski MHP’li Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, imar müdürlüğü çalışanı Sevinç Ayşe Argun, fenni mesuller Ayhan Gedik ve Haluk Koç’a verilen 21’er yıl hapis cezasını hukuka uygun buldu.